15 feb 2023

Hoe kies je het juiste koelsmeermiddel voor je bewerking?

Hoe kies je eigenlijk een passend koelsmeermiddel? Waar moet je allemaal op letten en wanneer kies je eigenlijk voor een watermengbaar koelsmeermiddel en wanneer voor een niet watermengbaar koelsmeermiddel? De keuze van het soort koelsmeermiddel is afhankelijk van je bewerkingsproces. Maar er zijn nog meer facetten waar je rekening mee moet houden tijdens het kiezen van een koelsmeermiddel.

Parameters voor het kiezen van het juiste koelsmeermiddel:

  • Hoe ziet je bewerkingsproces eruit?
  • Welke materialen bewerk je?
  • Hoe hoog is de druk en de snelheid van de bewerking?
  • Welk water gebruik je? In geval van een watermengbaar koelsmeermiddel
  • Wat zijn de speciale vereisten vanuit de klant?
  • Hoe zit het met oppervlaktekwaliteit en toleranties?
  • Zijn er wettelijke vereisten?
  • Ben je gevoelig voor bepaalde stoffen?

Als je bovenstaande vragen hebt doorgenomen kun je een weloverwogen keuze maken voor een passend koelsmeermiddel.

Waarom is een juist koelsmeermiddel zo belangrijk?

Wanneer je niet het juiste koelsmeermiddel gebruikt loop je tegen verschillende problemen aan. Denk hierbij aan een kortere standtijd van je snijgereedschap wat hoge kosten met zich meebrengt. Andere voorbeelden van problemen zijn: schade aan de machines, roestvorming of vlekvorming op de stukken en klemmen, nevelvorming, reukhinder, bacterievorming, huidirritatie, enzovoort.

Allemaal vervelende zaken die je beter kunt voorkomen dan achteraf te moeten oplossen. Kies dus zorgvuldig het juiste koelsmeermiddel voor de juiste toepassing. Wij helpen je daar graag bij!

Watermengbaar vs. niet-watermengbaar

Het verschil tussen watermengbare en niet-watermengbare koelsmeermiddelen zit hem in de samenstelling. Watermengbare koelsmeermiddelen meng je aan met water. Niet-watermengbare koelsmeermiddelen bestaan uit pure oliën en worden niet gemengd met water.

Watermengbare koelsmeermiddelen gebruik je bij bewerkingen met hoge snelheden, omdat er veel hitte ontstaat. Koelen is bij zulke bewerkingen het belangrijkst. Niet-watermengbare koelsmeermiddelen gebruik je bij bewerkingen met lage snelheden en hoge belasting. Door de hoge belasting ontstaat er hitte en wrijving. Hierbij is het verminderen van wrijving het belangrijkste doel, dit doe je met olie.

 

Heb je vragen over je toepassing?

Onze productspecialisten Steven en André helpen je graag, zodat je zeker weten het juiste koelsmeermiddel kiest. En met meer dan 30 jaar aan kennis en ervaring moet dat wel goed komen!

Stel je vraag
Terug naar het overzicht