24 Jun 2024

Market Food Group vergt het uiterste van smeermid­delen

Boven de hoofden lopen vier transportbanden waarop voorgebakken Kaas Uienkruiers afkoelen. Straks worden ze ingevroren tot -800C, om op de markt te worden afgebakken. In alle stoom, hitte en kou moet alles gesmeerd lopen, logistiek én letterlijk. “Niets mag stagneren.”

Market Food Group in Spakenburg maakt onder andere de producten voor Bakkerij ’t Stoepje en de biologische broden van Le Perron. En meer! Roel Blokhuis, de inkoopmanager van de moderne bakkerij, somt op: “We bakken broodproducten voor supermarkten en groothandels, leveren private label maatwerk en verzorgen concept-, brand- en productontwikkeling.

Sinds de overname van bakkerij Faber hebben we twee bakkerijen in Bunschoten, één in Hoogeveen, één in Apeldoorn en vijf distributiecentra. Alle locaties zijn onlangs gecertifieerd conform de CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive). Bij elkaar hebben we zo’n 450 medewerkers. Maar let op: we hebben geen catalogus. Klanten hebben vaak al iets specifiek voor ogen, wij zorgen dat ze zich daarmee kunnen onderscheiden. Denk aan formaat, vorm, enzovoort. Iedereen krijgt unieke producten, tailor made. Alle bakkerijen zijn ingericht op dat maatwerk.”

Lat ligt hoog

Roel: “Binnenkort gaat de bakkerij in Spakenburg (Bunschoten) volledig op de schop. Zes statische ovens vervangen de rotatieovens, speciaal voor biologisch en hard brood. Ook komt er een achttien meter lange dekoven met drie dekken. Ze worden verwarmd met thermische olie. Dit scheelt heel veel aan energiekosten.

Net als de nieuwe spiraalvriezer, die producten in no-time van +25°C naar -20°C invriest en vergeleken met de eerdere tunnelvriezer 30% stikstofreductie oplevert. Een vrieshuis voor 2.000 pallets staat ook op de planning dit najaar. Feitelijk ligt op álle niveaus de keuringslat steeds hoger. Daarin gaat de industrie mee.”

v.l.n.r. Anton van Halteren en Roel Blokhuis, met Jason de Vaal, accountmanager FenS

Veiligheidsnormen

Een voorbeeld daarvan is FenS. Dit bedrijf werkt al tientallen jaren voor de Market Food Group en levert hoogwaardige voedselveilige smeermiddelen van Bechem. Met het NSF-keurmerk voldoen zij aan de strikte veiligheidsnormen voor de voedingsindustrie. “Reiniging en smering komen nauw,” benadrukt Anton van Halteren, hoofd technische dienst bij Market Food Group. Hij laat dit in de bakkerij op de Palingweg zien.

Deeg wordt gedraaid in grote tumblers, rust om te rijzen, gaat in de broodvormen naar de tweede rijskast; momenteel afgesteld op 30°C met een luchtvochtigheid van 80%. Vervolgens gaan de rijen blikken de oven in. Baktijden en temperaturen, vaak tot 250°C, zijn afhankelijk van de soorten brood of koek. Op de dag van de reportage worden tweeduizend stuks Sportmik (populair eiwitrijk en koolhydraatarm brood) gebakken. Twintig meter verderop roteren op vrij grote hoogte de vier lopende banden met voorgebakken Kaas Uienkruiers. Zo is er overal activiteit – en eenzelfde soort proces vindt plaats op de andere locaties.

Spuitbussen op kleur

Niet alleen de heerlijkste geuren, ook stoom, hitte en (vries)kou dringen door in alle hoeken en gaten. Dus ook in de oh-zo belangrijke kettingen, lagers en transportbanden. Anton: “Een bakkerij vergt het uiterste van de smeermiddelen. Alleen al het dagelijks reinigen onder hoge druk, met droogijs en chemicaliën. Al het vuil moet weg, maar de beschermende olielaag moet blijven. Het risico op corrosie, slijtage en gebreken is anders te groot.

Stel dat de lopende band van de oven stagneert; dan verbranden niet alleen deze tweeduizend broden, maar loopt de hele productie vast. Het geknede en gerezen deeg kun je niet laten staan tot later, dat kun je dan weggooien. Alle apparatuur behoeft daarom periodiek onderhoud, plus een wekelijkse smeerronde. Daarnaast zijn overal automatische smeerunits geïnstalleerd.”

Betrouwbaar

Market Food Group heeft kort geëxperimenteerd met andere oliën, maar kwam daar snel van terug. “FenS bleek het betrouwbaarst”, zegt Anton. “Hoe ze meedenken in precies de juiste types oliën en specificaties en de voedselveiligheid, de veiligheidsbladen aanleveren, de bereikbaarheid; alles. Een goed voorbeeld zijn de spuitbussen die bij alle kritische punten staan.

Vroeger had je bussen met een slangetje. Je moest ze er goed opzetten en enorm opletten ze niet kwijt te raken. FenS levert spuitbussen die dit probleem ondervangt met een ergonomische spuitkop. Bovendien heeft elke spuitbus zijn eigen unieke kleur, zodat niemand ooit nog de verkeerde bus pakt. We worden volledig ontzorgd.”

“Dat is uiterst belangrijk,” stelt Roel. “Brood is basisvoedsel en er zijn te veel ondernemers mee gemoeid. Het zal je maar gebeuren dat je netjes voor drie uur ’s middags je bestelling hebt doorgegeven, en de volgende morgen ontdekt dat die niet geleverd kan worden. Vertel dat maar aan je klanten… Niet dus. Voor ons geldt dat we elke dag Champions League spelen om de verwachtingen van onze klant en hun klanten te overtreffen.”

Beeld: Ton Kastermans

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024

Terug naar het overzicht