PeelPioneers

Van sinaasappelschil naar duurzame grondstof

Geef PeelPioneers 50.000 kilo sinaasappelschillen en ze toveren die om tot grondstoffen voor in hamburgers, brood, koekjes, vleesvervangers en wraps. Maar ook voor cosmetica, schoonmaakmiddelen en nog veel meer. Niets wordt verspild; wat er na het verwerkingsproces overblijft als ‘afval’ wordt gebruikt voor veevoer. Met recht een gesmeerd en duurzaam productieproces.

De uitdaging om verspilling tegen te gaan

In de Brabantse fabriek in Den Bosch wordt dagelijks hard gewerkt om sinaasappelschillen om te zetten in grondstoffen. De sinaasappelschillen zijn afkomstig van de persmachines uit de supermarkt, waar  je ter plekke je verse jus d’orange kan maken. Iedereen kent ze wel. De kern van PeelPioneers is circulariteit, en dat komt door het gehele bedrijf terug. Zo ook in het productieproces en in het onderhoud.

Eddie den Heijer is het gezicht achter het onderhoud bij PeelPioneers, sinds oktober 2021 is hij in dienst als onderhoudsmonteur. “Ik zit al 42 jaar in het onderhoudsvak en was hiervoor een beetje vastgegroeid in mijn werk. In dit bedrijf werken veel jonge mensen. Innovatie staat voorop. Hier kom ik weer helemaal los”, vertelt hij enthousiast.

“PeelPioneers stelt hoge eisen aan voedselveiligheid en kwaliteit, en dat geldt óók voor de smeermiddelen. Ik wilde niet gelijk teruggrijpen op de smeermiddelen waar ik in het verleden bekend mee was. Onder het mom van, ‘pak het eens anders aan en kijk verder dan je neus lang is’, ging ik op zoek naar wat er verder in de markt te krijgen is. Zo kwam ik uit bij de voedselveilige BECHEM smeermiddelen van FenS.”

Advies nodig?
Eddie en Erik bij PeelPioneers

Duurzame smeermiddelen die verspilling tegengaan

PeelPioneers zit inmiddels in de scale-up fase, waardoor Eddie het erg druk heeft. Wij ontzorgde hem door een smeerschema op te stellen. Op die manier nemen wij Eddie een stukje werk uit handen zodat hij tijd heeft voor andere dingen. Het smeerschema geeft inzicht in alle machines en smeerpunten in de fabriek en heeft geholpen bij het kiezen van de geschikte smeermiddelen. Bovendien heeft Eddie de prestaties van de smeermiddelen eerst zelf kunnen ervaren dankzij de gratis samples.

Daarnaast vertelt Eddie over de smeermiddelen: Ze voldoen aan zowel de kwaliteits- als de voedselveiligheidseisen en sluiten naadloos aan op ons beleid: ze zijn duurzaam en gaan verspilling tegen.”
Het aantal verschillende smeermiddelen is geminimaliseerd dankzij de brede inzetbaarheid van de producten. Daarnaast zorgt de lange standtijd  ervan voor een lager verbruik. Ook het uitvoeren van een olieanalyse draagt bij aan een duurzaam smeerbeleid. Die analyse geeft inzicht in de kwaliteit van de olie waardoor PeelPioneers nooit té vroeg of té laat vervangt.

Service is the key

Voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit waren voor PeelPioneers niet de enige reden om met FenS in zee te gaan. “Bij FenS gaat het niet alleen om het verkopen van producten, zoals bij veel grote ‘olieboeren’ wel het geval is. Wat opvalt is hun duidelijke en snelle communicatie, en natuurlijk de vele mogelijkheden die ze bieden, zoals de nazorg en dat we een olieanalyse kunnen laten uitvoeren. Hun interesse gaat verder dan alleen het verkopen van smeermiddelen. Dat bevalt ons goed”, zo vat Eddie de samenwerking samen.

Meer informatie?

Neem contact met ons op

FenS groepsfoto personeel