10 mei 2023

Koelolie controleren: wat moet je meten?

Koelsmeermiddel meten: wat moet je controleren

Het meten van je koelsmeermiddel is heel belangrijk! Waarom? Zo garandeer je de continuïteit van je koelsmeermiddel, want meten is weten. Aan de hand van je meetresultaten kun je proactief maatregelen nemen en bijsturen waar nodig. Op het moment dat een koelsmeermiddel vervuild is of een te lage concentratie heeft, verliest het zijn koelende werking. Met slijtage aan je gereedschap, roestvorming op je werkstukken en onaangename geurtjes tot gevolg.

Stel direct je vraag

Wat moet je meten?

1. Controleer de concentratie van je koelsmeermiddel

Op het productinformatieblad van je koelsmeermiddel vind je het voorgeschreven percentage concentratie. Gebruik de refractometer om de concentratie te meten. Is de concentratie van je koelsmeermiddel lager dan het voorgeschreven percentage? Vul dan koelsmeermiddel bij tot het voorgeschreven percentage.

2. Controleer de pH-waarde

Verwijder oppervlakte olie. Zo voorkom je dat je meting wordt beïnvloed door vreemde oliën, mochten deze nog in je bad zitten. De pH-waarde meet je gemakkelijk met behulp van de pH-strookjes. Steek het strookje ik het koelsmeermiddel. Wacht enkele seconden voordat je het resultaat van het strookje kunt aflezen. Hoe donkerder je pH-strookje hoe hoger de pH-waarde is, hoe lichter het strookje hoe lager de pH-waarde.

Een te lage pH-waarde, wat nu?
Een te late pH-waarde kan veroorzaakt worden door opkomende bacteriën. Er zijn twee opties om de bacteriën tegen te gaan: je bad verversen of de pH-waarde verhogen met additieven. Additieven gebruiken is uiteraard goedkoper en efficiënter tegen bacteriën. Bacteriën houden namelijk niet van een hoge pH-waarde.

Een andere oorzaak van een te hoge pH-waarde kan zijn: instabiliteit door verouderd koelsmeermiddel. Ververs dus regelmatig je emulsie.

Een te hoge pH-waarde, wat nu?
Een te hoge pH kan verschillende problemen geven. Van huidirritatie tot vlekvorming op de stukken. De grootste oorzaak is vaak een te hoge concentratie koelsmeermiddel. Hou dus de concentratie goed onder controle om dit te voorkomen.

3. Gegevens van de meting documenteren

In de app LubriWatch kun je gemakkelijk al je metingen registreren. Zo heb je je metingen altijd bij de hand en kun je ze niet kwijtraken. De app biedt nog meer voordelen dan alleen registratie. De app helpt ook met het monitoren en optimaliseren van je koelsmeermiddel. De app is zeer gebruiksvriendelijk en naar eigen wens in te stellen. Wil je weten hoe de app werkt? Je leest het hier!

LubriWatch aanvragen?

Hulp nodig bij je metingen?

Geen tijd om je koelsmeermiddel te meten? Wij helpen je graag! Neem even contact met ons op, dan komt één van onze productspecialisten langs om je te helpen bij de metingen.

Terug naar het overzicht

Hulp nodig bij je metingen?

Neem contact met ons op

FenS groepsfoto personeel