Medisch en fijnmechanica

Fijnmechanica is het fundament van precisieapparatuur in heel veel verschillend technieken en is niet meer weg te denken. Uitzonderlijk nauwe toleranties zijn een van de kritische succesfactoren als het gaat om fijnmechanische onderdelen. Maar daarnaast zet de trend van digitalisering onverminderd door. Digitale toepassingen zoals kunstmatige intelligentie (AI), drones, virtual reality (VR) en internet of things om de kwaliteit en nauwkeurigheid in het proces te verbeteren.

Fijnmechanische processen waar je onze producten tegenkomt:

Ook smeermiddelen en/of reinigingsmiddelen spelen een belangrijke rol in het waarborgen van de nauwkeurigheid van je precisieapparatuur.

  • Reinigen van precisieonderdelen
  • Smeren van precisieonderdelen

Voldoen aan de uitzonderlijke nauwe toleranties met de juiste procesvloeistoffen

In de fijnmechanica industrie draait het om nauwkeurigheid, reproduceerbaarheid en stabiliteit. Dit is belangrijk omdat diverse mechanische precisieonderdelen later worden samengevoegd tot één compleet onderdeel. Wanneer één subonderdeel teveel afwijkt kan het niet meer geassembleerd worden in het complete onderdeel. Zowel op het gebied van reiniging als smering dragen onze producten bij aan nauwkeurigheid, reproduceerbaarheid en stabiliteit van je proces!

Reinigen van precisieonderdelen

De impact en belangrijkheid van cleanliness in de fijnmechanische industrie wordt nog groter. Zo worden de reinheidseisen steeds strenger, reproduceerbaarheid belangrijker en toegestane toleranties nog lager. En dit geldt niet alleen voor de eindproducten, maar begint vooraan in de keten en werkt door in het gehele bewerkingsproces. Een holistische aanpak is vereist.

De nieuwe reinheidseisen van ASML onder de naam Grade 1 hebben een nog nauwere tolerantie.

De reinheidseisen en toleranties zijn een van de belangrijkste aspecten waarmee je rekening moet houden in je reinigingsproces. Want wanneer je niet de juiste reinheid bereikt, geeft dit problemen in alle daarop volgende stappen in het bewerkingsproces die later niet meer kunnen worden opgelost.

Denk aan vlekken die een reactie geven wanneer ze in contact komen met bepaalde materialen en stoffen of te hoge toleranties. ASML Grade 1 reinheid vraagt een andere aanpak dan Grade 2 reinheid. De reinheidseisen zullen per opdrachtgever verschillen en zijn leidend voor de aanpak van je reinigingsproces.

Maar reinheid bereik je niet door alleen maar de juiste chemie te gebruiken, het is een complete werkwijze waar veel meer bij komt kijken. Goed opgeleid personeel, reinigingsbaden, waterkwaliteit, materiaalverdraagzaamheid enz. zijn allemaal aspecten die een rol spelen in het succes van je reiniging.

Wij bieden een breed gamma aan waterige precisiereinigers, geschikt voor diverse materialen en Grade 1 t/m Grade 4 reinheid.

Smeren van precisieonderdelen

Het smeren van precisieonderdelen brengt meerdere uitdagingen met zich mee. Het is ten alle tijden het belangrijkst dat precisieonderdelen hun uitzonderlijk nauwe toleranties en hoge nauwkeurigheid behouden. Wrijving en slijtage wil je dus voorkomen, omdat dit de nauwkeurigheid van het onderdeel verstoort.

Daarnaast moet je ook rekening houden met het soort en hoeveelheid smeermiddel. Het smeermiddel moet een consistente beweging mogelijk maken en niet tegenwerken. Te veel olie of vet kan de nauwkeurigheid verstoren en het kan er zelfs toe leiden dat het onderdeel niet meer werkt.

Verder moet je ook rekening houden met de duurzaamheid van het smeermiddel. Want alle losse precisieonderdelen vormen één compleet onderdeel wat niet gemakkelijk uit elkaar kan worden gehaald voor na-smering.

Belangrijke aspecten waar je dus rekening mee moet houden zijn het juiste smeermiddel, in de juiste hoeveelheid met de juiste levensduur.

Onze Fenslube® PFPE oplossingen bieden uiterst duurzame smering. Na-smeren is dus niet meer nodig. De gefluoreerde eigenschappen bieden uitstekende bescherming waardoor slijtage wordt voorkomen. Bovendien zijn Fenslube® PFPE oplossingen in diverse smeerfilm-diktes beschikbaar.

Meer informatie?

Neem contact met ons op

FenS groepsfoto personeel