27 jun 2023

Hoe bereid jij je emulsiebad voor op de zomervakantie?

6 tips om de kwaliteit van je emulsiebaden te behouden tijdens stilstand

1. Verwijder vreemde oliën

Verwijder verontreinigingen zoals spanen en vreemde oliën van je koelsmeermiddel. Dit kan je doen met een olieskimmer. Doe je dit niet, dan kan de vloeistof zijn warmte niet kwijt en geef je bacteriën de kans. En dat wil je natuurlijk niet!

2. Verhoog de concentratie

Verhoog de concentratie van je koelsmeermiddel met 1 a 2% zodat je rond de 10% zit. Je kunt de concentratie van je koelsmeermiddel meten met een refractometer.

3. Programmeer bedspoeling/ laat de machine regelmatig spoelen

Ondanks dat de machine stilstaat is het goed deze te spoelen. Bij voorkeur met vaste tijdsintervallen. Hiermee voorkom je dat de emulsie stilstaat en breng je lucht in de emulsie. Bacteriën houden namelijk niet van beweging.

4. Luchtpomp toevoegen

Is het niet mogelijk om je machine regelmatig te laten spoelen? Leg dan een luchtpompje in de emulsie. Dit zorgt ook voor beweging in je emulsie.

5. Voeg een bacteriedodend product toe

Een aantal dagen voordat de machine stil komt te staan is het verstandig om een bacteriedodend product toe te voegen.

6. pH-waarde controleren

De kwaliteit van je emulsiebad kun je controleren door de pH-waarde te meten. Een te lage pH-waarde is aantrekkelijk voor bacteriën.

Als je alle stappen hebt doorlopen kun je na je vakantie zo weer aan de slag! Alleen even de concentratie en de pH-waarde van je koelsmeermiddel controleren.

 

Heb je vragen of ondersteuning nodig? Onze accountmanagers Steven en André helpen je graag en vrijblijvend bij het zomerproof maken van je emulsiebad!

Ondersteuning nodig?
Terug naar het overzicht