Primus Wafer Paper

FenS is er ook voor specialistische productieprocessen met hoge eisen

Primus Wafer Paper is sinds 1916 marktleider op het gebied van ouwel (eetpapier), op basis van aardappelzetmeel. Een particulier familiebedrijf, de enige eetpapierfabriek in heel de wereld in zijn soort. Ze produceren papier in rollen voor producenten van fruitrepen, mueslibars, nougat, kokosmakronen, calissons en Lebkuchen. Als je alle rollen die voor klanten, d.m.v. robottechnologie op maat worden gezaagd, uitrolt vanuit Oostzaan dan kom je tot in Osaka. Daarnaast maken ze eetbare printvellen voor cake decoratie en labels voor eetbare marketing op brood, fruit en nog veel meer. Dit exporteren zij over de hele wereld. Primus timmert flink aan de weg; middels haar “Primus goes Prime” strategie proberen ze het papier sterker en flexibeler te maken zodat het geschikt wordt als duurzame biologische verpakkingsoplossing.

De uitdaging

Het maken van ouwel is een specialistisch proces met specifieke eisen, wat vraagt om speciale smeermiddelen die kunnen voldoen aan deze eisen. De walsen, waartussen het beslag wordt bewerkt, zijn zwaar. Het productieproces gaat gepaard met hoge druk en temperaturen. Bij het huidige smeermiddel ontstonden smeerproblemen in de lagers. De hoge temperaturen veroorzaakten vetophoping en klonters in het vet, waardoor het smeermiddel zijn smerende werking verloor. Dit vergde veel extra tijd tijdens het wekelijkse onderhoud. Daarom klopte Primus bij ons aan voor een alternatief smeermiddel.

Naast de specifieke eisen aan het proces, heeft Primus ook te maken met de strenge eisen van de voedingsmiddelenindustrie. Alle smeermiddelen die mogelijk in contact kunnen komen met het productieproces moeten NSF H1 gecertificeerd zijn. Ook moeten de smeermiddelen vrij zijn van allergenen en beschikken over een Halal en Kosher certificaat om te kunnen voldoen aan de wensen van de klanten van Primus.“Er is altijd wel iemand aan de andere kant van de lijn die bereid is om mee te denken over wat er beter kan, wat er is er op de markt en hoe we hierbij ondersteund kunnen worden” aldus Dhr. Moorman, Hoofd Technische Dienst bij Primus Wafer Paper.

Advies nodig?

Er is altijd een oplossing

Voor Primus hebben we een NSF H1, Halal en Kosher gecertificeerd en allergenenvrij vet voorgesteld welke speciaal bestemd is tegen hoge temperaturen en hoge druk. Dankzij de hoge temperatuurbestendigheid en de hoge druk eigenschappen treedt er geen klontvorming meer op in de lagers en behoudt het vet zijn smerende werking. Dit resulteert in tijdsbesparing in het pakket aan preventieve taken voor Primus. Waar zij voorheen eerst het oude vet uit de lagers moesten verwijderen omdat dit klonterde, kan ons smeermiddel direct worden toegevoegd. Daarnaast wordt slijtage aan de lagers nu voorkomen omdat ons smeermiddel wél bestand is tegen hoge temperaturen en daardoor zijn smerende werking behoudt. Hiermee wordt de levensduur van de machineonderdelen verlengd en het machinerendement verhoogd.
Tevens wordt met ons product ook aan alle strenge eisen in de voedingsmiddelenindustrie voldaan door alle benodigde certificering.

Samenwerking Primus-FenS

Naast de strenge eisen voor voedselveiligheid heeft Primus ook te maken met specifieke eisen vanuit klanten. Daarnaast maken zij een exclusief product, met processen die je niet dagelijks tegenkomt in de voedingsmiddelenindustrie. Dankzij de specialistische, voedselveilige producten van Bechem kunnen wij voldoen aan de vragen van Primus. We streven altijd naar het beste product voor een toepassing. Dit houdt in dat we zoeken naar een product dat de hoogst mogelijke prestaties kan leveren en daarnaast ook voldoet aan alle eisen, in het geval van Primus eisen als voedselveiligheid, Koosjer en Halal certificeringen. “Ze denken altijd mee met de klant en dat is wel heel erg prettig. En ze kunnen voldoen in specialistische zaken met speciale aanvragen” aldus Dhr. Moorman.

Meer informatie over Primus is te vinden op www.primuswaferpaper.com en over ouwel op www.waferpaper.com

Meer informatie?

Neem contact met ons op

FenS groepsfoto personeel